Centrala de la Cernobîl, fara electricitate. Nu mai funcționează pompele de răcire!

CNCAN: Sunt valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri în Ucraina

Măsurătorile făcute la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depășiri la nivelul teritoriului ucrainean, anunță Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) ,după ce sursa de răcire de la Cernobîl au fost deconectate de la rețea.

„Măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații si nu sunt semnalate depăsiri la nivelul teritoriului ucrainean. Din informațiile primite de la Autoritatea de Reglementare și Control din Ucraina (State Nuclear Regulatory Inspectorate of Ukraine), a fost confirmată întreruperea alimentării cu energie electrică în data de 09.03.2022, în jurul orei 11. Potrivit protocoalelor de securitate, a fost stabilită conectarea la sursa de alimentare de rezervă ce utilizează sistemele diesel mobile. În prezent, toate sistemele de securitate sunt funcționale, fiind alimentate din generatoarele diesel de rezervă și nu există un pericol pentru mediu sau populație”, transmite CNCAN.

Potrivit sursei citate, rezerva de combustibil este dimensionată pentru perioadele de timp necesare pentru restabilirea alimentării cu energie electrică, funcționarea generatoarelor diesel de rezervă putând fi prelungită după necesități prin realimentare cu combustibil până la reconectarea cu rețeaua națională de energie electrică.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

„În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, se arată în finalul comunicatului.


“Directorul general a indicat că transmisia de date de la distanță de la sistemele de monitorizare a garanțiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”, a precizat Agenția Internațională pentru Energie Atomică într-un comunicat.

În plus, Compania de electricitate din Ucraina anunță că fosta centrală nucleară a fost deconectată complet de la rețeaua electrică, iar pompele de răcire a deșeurilor radioactive nu mai funcționează.

Compania Nucleară ucraineană Energoatom precizează că în depozitul de combustibil uzat Numărul 1 sunt aproximativ 20.000 de ansambluri de combustibil uzat. Au nevoie de răcire constantă, care este posibilă doar dacă există energie electrică. Fără energie, pompele nu vor produce răcirea. Ca urmare, temperatura combustibilului uzat va crește, existând riscul emanării unor substanțe radioactive în mediul exterior. Din cauza vântului, un eventual nor radioactiv poate fi transferat în alte regiuni din Ucraina, Belarus, Rusia, Europa. De asemenea, sistemul de stingere a incendiilor nu funcționează. Acesta este un risc uriaș în cazul unui incendiu care poate apărea ca urmare a unei lovituri de obuz. În prezent, ostilitățile continuă, ceea ce face imposibilă efectuarea reparațiilor și reluarea alimentării cu energie“.

Cernobîl – scena unui accident nuclear major în aprilie 1986 – a fost preluat de forțele rusești luna trecută.

(sursa: Mediafax)