Festivitatile de deschidere a noului an scolar au inceput sa fie frustrante pt. parintii elevilor!

rsz_dsc_0856

Milioane de elevi au trecut, ieri, prin emoțiile unui nou început de an școlar. Ca în fiecare an, cu toții s-au aliniat la careu și, vrând-nevrând, au asistat la mult prea lungile festivități de deschidere din care nu au lipsit slujbele preoților, cuvântările directorilor sau chiar ale unor înalți demnitari ai țării.

Înghesuiala, emoțiile și așteptarea în soare la careu, mai bine de o oră și jumătate, nu le-a priit deloc anul acesta și, cel mai probabil, în nici un an, nici elevilor, nici părinților și, cu siguranță, nici cadrelor didactice.În mai multe unități din țară, copiilor li s-a făcut rău și au căzut din picioare în curtea școlii, chiar în timpul festivității de deschidere a noului an școlar. I s-a întîmplat și unei eleve de la Liceul Teoretic Carol I din Fetești, unde era prezent, ieri dimineață, premierul Dacian Cioloș, dar și unor liceeni din Craiova și Arad.\

Careul s-a transformat în slujbă bisericească

An de an, părinți, bunici, elevi, profesori sau învățători sunt nevoiți să răspundă ”prezent” la careu și să stea mai bine de o oră în picioare, în curtea unităților de învățământ. “De ce?…”, se întreabă mulți dintre aceștia.

“Care este rolul acestui careu? În fiecare an, la ambii copii, am auzit exact aceleași lucruri. Nimic nou, nimic constructiv”, spune, nemulțumit, un părinte.Mai mult decât atât, de câțiva ani încoace a apărut o nouă modă. Careul s-a transformat într-un fel de slujbă bisericească, unde trebuie să ajungi la timp – altfel riști să fii mustrat chiar de la intrarea în școală de paznicul unității, așa cum face preotul când întârzii la biserică, la slujba de duminică dimineață.

”Nu careul în sine este o problemă, ci cât ține și în ce condiții. Careul, în esența lui, este un lucru bun pentru copii. Îi învață ce este disciplina și, mai mult decât atât, îi ajută să socializeze, să comunice unii cu alții, să se cunoască între ei. Și asta pentru că elevii din ziua de azi își petrec cea mai mare parte a timpului pe tablete sau calculatoare. Doar că durata maximă a careului ar trebui să fie de 20 de minute, nicidecum de o oră și ceva, iar preoții clar nu au ce căuta la această festivitate”, a explicat psihologul Cezar Cioc.Sursa

[ad id=’26048′]