Isteria preţurilor la carburanţi ar fi pornit de la filiala din România a grupului petrolier ungar MOL. Au fost primii care au crescut preţurile. Potrivit unor surse, majorările de tarife din ţara noastră au fost practic o strategie pentru a recupera pierderile cu care se confruntă compania în ţara vecină, unde atenție, preţurile combustibililor sunt plafonate încă de anul trecut.
În Ungaria, situația este mult mai bună pentru cetățenii maghiari pentru că litrul de benzină, dar și de motorină este de 479,9 forinți, adică 6,2 lei. Iar prețurile nu pot să crească mai mult decât atât pentru că, prin lege, benzinăriile nu au voi să le mărească mai mult de 480 de forinți pe litru.
Încă din luna noiembrie a anului trecut, guvernul maghiar a plafonat prețul combustibililor la acest nivel, pentru a menține inflația în limite cât mai mici, potrivit reporterului Observator Alex Prunean. Deși trebuia să expire în luna februarie, măsura a fost prelungită încă trei luni, „chiar dacă foarte multe benzinării s-au plâns că lucrează în pierdere, pentru că atunci când a fost stabilit prețul care a fost înghețat, petrolul era mult mai ieftin”.
Mai mult, în benzinăriile MOL a fost impusă chiar și o limită de cantitate, astfel că fiecare client poate cumpăra maxim 100 de litri de combustibil, pentru a evita situațiile în care oamenii ar fi venit cu recipiente foarte mari să-și facă stocuri pentru o perioadă mai lungă.
Consiliul Concurenței investighează creșterea prețurilor de pe piața carburanților
Consiliul Concurenței monitorizează piața carburanților și investighează situațiile în care prețurile au crescut foarte mult, fără a avea o justificare economică, anunță instituția într-un comunicat. Anticiparea unui anumit preţ ce ar trebui practicat de către o companie şi anunţarea acestuia în piaţă poate intra sub incidenţa prevederilor Legii Concurenţei. Companiile trebuie să își stabilească în mod independent politica de prețuri, în funcţie de propria strategie şi de structura costurilor implicate de desfăşurarea activităţii, înţelegerile şi/sau acţiunile concertate referitoare la comportamentul pe piaţă fiind sancționate de legislația în domeniu. ”Este o situație internațională dificilă și volatilă generată, în principal, de adoptarea măsurilor economice de combatere a agresiunii ruse în Ucraina. În acest context, noi veghem ca unele companii să nu profite de această situație, deoarece o eventuală creștere nejustificată a prețurilor poate conduce la sancțiuni”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.
Reprezentanții Guvernului au anunțat ieri că nu sunt probleme cu stocurile de carburanți, iar România nu are nicio problemă cu aprovizionarea benzinăriilor.
Conform datelor afișate de aplicația Monitorul Prețurilor, creșteri mari ale prețurilor carburanților s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanț de distribuție și unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria prețurile carburanților sunt plafonate, ceea e a condus la penurie. Consumatorii pot utiliza aplicația Monitorul Prețurilor pentru Carburanți pentru a afla care sunt prețurile practicate de benzinării.
Autoritatea de concurență a aplicat mai multe sancțiuni pe piata carburanților. Astfel, 6 companii de distribuție a carburanților (OMV Petrom SA, OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream SRL, Mol Romania Petroleum Products SRL, ENI Romania SRL și Lukoil Romania SRL) au fost amendate cu 205 milioane euro pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale, sancțiune confirmată de instanță în 2016. De asemenea, trei companii din domeniul comercializării angro de carburanţi (SC Tinmar Ind SA Bucureşti, SC Planoil SRL Bucureşti, SC Planoil Industries SRL Bucureşti) au fost sancţionate cu amenzi în valoare totală de 16.907.202 lei (aproximativ 3,7 milioane euro) pentru încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.
Ministerul Finanțelor: 100 de echipe ale ANAF verifică piața carburanților
În baza dispoziției date de prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, privind activarea imediată a instituțiilor de control și verificare a situației generate de creșterea nejustificată a prețurilor la carburanți, ministrul Finanțelor a solicitat Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF), din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), demararea unei ample acțiuni de verificare a pieței combustibilului din România, anunță ministerul. „Controalele vor viza modul în care s-a constituit prețul, atitudine sau elementele de speculă și comportamentul sau conduita comercianților, văzută ieri de toată lumea”, a declarat ministrul Finanțelor Adrian Câciu, care a dat asigurări că autoritățile își vor face datoria și că sancțiunile vor fi aplicate ferm.
Echipele DGAF, alături de comisari din cadrul ANPC și reprezentanți ai Consiliului Concurenței, vor verifica întreg lanțul comercial, adică atât stațiile de vânzare a carburanților, cât și distribuitorii en-gros, antrepozitele fiscale, precum și companiile implicate. Efectivul de inspectori ANAF va fi alocat dinamic, în funcție de informațiile obținute și de situația din teren, precizează instituția.