Senatul a votat închisoare de la 2 la 7 ani pentru cei ce omoară și chinuie animale

inchisoare-2

Marți, 01.11.2016, Plenul Senatului a aprobat amendamentul voluntarilor MDPA de mărire a pedepselor pentru cei ce chinuie și omoară animale. Proiectul de lege este disponibil aici. Amendamentul la legea nr. 205/2004 privind protecția animalelor a fost aprobat în forma inițială, fără alte amendamente de modificare. În consecință, pedeapsa pentru cei ce omoară și chinuie animale este de 2-7 ani.

Art. 52

(1) Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani:

a) uciderea animalelor, cu intenție, fără drept;

b) practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;

c) organizarea de lupte între animale sau cu animale;

d) folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;

e) rănirea sau schingiuirea animalelor;

f) intervenții chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative cum ar fi codomia, cuparea urechilor, secționarea corzilor vocale, ablația ghearelor, colțilotul ciocului și dinților;

(2) În cazul condamnării pentru una dintre infracțiunile prevăzute la alin (1), instanța dispune ca pedeapsă complementară interdicția de a mai deține animale pentru o perioadă de la 5 la 10 ani.

Amendamentul mai prezintă faptele care se sancționează cu închisoare de la 3 la 10 ani, măsuri de confiscare, precum și amenzile pentru contravenție de la 5000 la 10000 lei. Urmeaza comisiile din Camera Deputaților. Din păcate, timpul nu va mai permite să intre în acest legislativ și vom aștepta noua componență a Camerei Deputaților de după alegeri.

Mărirea pedepselor pentru cei ce omoară și torturează animalele poate fi soluția pentru diminuarea, poate chiar stoparea, acestui fenomen infracțional care a luat o mare amploare în ultimii ani. De asemenea, este de reținut că odată cu aprobarea majorării pedepselor, este nevoie de măsuri integrate de aplicare a legii: posibilitatea de a suna la un număr de urgență, înființarea Poliției Animalelor cu filiale în toate județele, oferirea de servicii veterinare de urgență pentru animalele agresate, sancționarea în mod real a celor responsabili de fapte de cruzime față de animale, controale stricte la nivelul adăposturilor publice, sancționarea abaterilor și oferirea de condiții decente animalelor găzduite acolo. Menționăm că există cazuri de abuzuri grave și la nivelul adăposturilor publice, susținute din bani proveniți din bugetul local.

[ad id=’26048′]