Tehnologia SSD a fost utilizată pe computere timp de zeci de ani. Aceasta se baza la început pe memorie RAM și era prezentă doar în PC-urile foarte performanțe. În anii 90 au apărut și versiuni SSD bazate pe memoria flash, însă au fost lansate mai târziu, din cauza faptului că aveau prețurile prea mari. În prezent, companiile de găzduire web care au integrat această tehnologie în planurile de hosting te ajută să ai un website rapid și să le oferi o experiență de navigare plăcută vizitatorilor. Iată ce trebuie să știi despre asta!
Care sunt diferențele între HDD și SSD?
Un HDD este un hard disk care se acoperă cu un feromagnet și se rotește pe un ax. Informația este scrisă pe un cap mecanic și apoi se citește prin intermediul procesului de rotire. În general, planurile de hosting cu această tehnologie sunt ieftine. Pe de altă parte, faptul că ai un buget restrâns, nu înseamnă că nu meriți să te bucuri de performanțe superioare.
SSD-urile nu se bazează pe piese mecanice, ci funcționează precum un stick USB. Datorită faptului că nu există timp de rotație sau citire cu piese reale, datele din server sunt livrate instant. Acest lucru duce la timpi de răspuns de până la 100 de ori mai rapizi. În general, memoria utilizată este nevolatilă și nu necesită nici un consum mare de energie electrică.
Cât de sigură este tehnologia SSD?
În primul rând, gradul de fiabilitate este îmbunătățit. Un SSD poate avea limite de cicluri pentru scriere, dar acestea sunt greu de atins și majoritatea utilizatorilor nu vor reuși acest lucru. În plus, dacă alegi un serviciu de hosting cu un procesor puternic și lățime de bandă nelimitată, nu vor exista nici prea multe întârzieri. Sunt disponibili mai mulți gigabytes, dar nivelul de consum este cu până la 80% mai mic. Acest lucru este posibil datorită faptului că nu mai sunt prezente părți mobile și componentele au dimensiunile reduse.
Erorile de natură tehnică SSD au mai șanse minime de apariție și nu există nici multe cazuri în care să fi fost declanșată o supraîncărcare la serverele de acest tip. HDD-urile au nevoie de 6-15 wați ca să funcționeze și pot duce la eliberări masive de căldură. Astfel, vor fi necesare investiții suplimentare din partea companiei în diverse sisteme de răcire pentru a garanta o utilizare fără probleme. SSD-urile utilizează între 2 și 5 wați, fiind construite în așa fel încât să nu producă mult zgomot și să reziste la medii dificile. Spre exemplu, acestea suportă o temperatura internă de până la 90 de grade. În comparație, un HDD rezistă doar până la 59 de grade.
Cât costă un pachet de găzduire cu tehnologie SSD?
Indiferent că vrei să lansezi un site personal sau unul construit în scopuri de business, hard disk-ul folosit de provider afectează viteza de încărcare. Cei de la Google au anunțat faptul că în anul 2021 se așteaptă să ai o viteză de încărcare de maxim 3 secunde. Este important să te adaptezi la cerințele acestea, deoarece altfel nu vei putea să ajungi în prima pagină. Pe lângă asta, vizitatorii își pierd răbdarea repede și nu mai așteaptă să se încarce site-urile precum în trecut. Alege-ți un pachet de găzduire web SSD pentru a obține performanțe superioare și beneficiezi de 5GB spațiu și trafic nelimitat, începând de la 1.99 €/lună!
Server VPS inloc de Gazduire Web Shared ?
Este posibil ca in unele cazuri sa fie nevoie de un server vps pentru a avea resurse mult mai mare decat o gazduire web, sau in unele cazuri aplicatiile care trebuie puse in functiune functioneaza doar pe servere vps customizate conform aplicatiei, motiv pentru care nu este de neglijat serverele de tip vps.